Co jste nevěděli o Bitcoinu 

Kryptoměny hýbou světem, i když jejich hodnota je nyní na bodě mrazu. Právě to mnoho spekulantů usvědčuje v názoru, že brzy dojde k enormnímu zvedání a opětovnému dosažení rekordů. Pojďme se do té doby pozastavit nad kryptoměnami, a to konkrétně nad Bitcoinem, který patří k nejznámějším kryptoměnám vůbec. I když se do povědomí lidí zapsal jako vůbec první, přesto o něm řada lidí neví všechno. Pojďme si prozradit, co zajímavého o Bitcoinu se vyplatí znát. 

Těžba Bitcoinu? Energetická sebevražda 

Není tajemstvím, že Bitcoin je kryptoměnou, která se těží. Existuje ho jen omezené množství a aktuálně lze říct, že více jak devadesát procent je vytěženo. Na jednu stranu je to špatná zpráva, na druhou stranu pozitivní. Důvod je prostý – z pohledu energetického a také ekologického by se totiž jednalo o sebevraždu. Těžba je totiž energeticky velice náročná, i proto se ke kryptoměně řada zemí staví odmítavě.  

Bitcoin nelze fyzicky chytit do ruky. Jedná se o virtuální měnu, která se může těžit po celém světě. Jak ale bylo zmíněno, jedná se o početně omezenou kryptoměnu, což je pro životní prostředí jediná dobrá zpráva. 

Anonymita Bitcoinu má své skulinky 

Když se kryptoměny dostaly na trh, jejich hlavním benefitem byla anonymita. A člověk by si řekl, že je to opravdu. Co je psáno, to je dáno, říkáme si. Jenže ve skutečnosti Bitcoin není tak úplně anonymní, jak se hraje. Zejména platby s ním anonymní nejsou. Existují případy, kdy se podařilo dohledat identitu jednotlivých stran. 

Je zapotřebí si uvědomit, že každá provedená platba se zapisuje do takzvaného blockchainu, který vede, kam Bitcoin a odkud putuje. A tak se mohou přiřadit informace oběma stranám, které následně mohou pomoct k identifikaci obou osob. 

I FBI má své Bitcoiny 

Mimochodem, věděli jste, že více jak jedno a půl procenta ze všech Bitcoinů vlastní FBI? Zadržela ho na webu Silk Road, kde byly běžně k dostání zbraně, drogy a další. A jelikož se zde platilo právě ve virtuální měně, FBI se ke kryptoměně dostala a nyní ji drží. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.