Jak na tom loni byla ekonomika Ruské federace?  

Současná geopolitická situace nabádá k tomu, abychom si zjistili více informací o ekonomice Ruské federace. Jak na tom největší země světa byla v loňském roce?  

Které údaje sledovat?  

Když se přesněji zaměříme na informace ohledně Ruské federace, je nejlepší sledovat údaje z roku 2021. Zaměřit se tak můžeme například na devizové kurzy, které přímou ekonomickou situaci vždy reflektují velmi aktuálně. Měnová kalkulačka odhalí dopady aktuálního dění v dané oblasti vždy velmi spolehlivě. Samozřejmě ale nejdokonalejší informace získáte z HDP.  

Hrubý domácí produkt Ruska 

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu byl hrubý domácí produkt Ruské federace v roce 2021 na pátém místě co se Evropy týče. Umístil se tak ihned za Itálií. HDP Ruska loni představovala 1710 miliard dolarů. Když se tato částka převedla na paritu kupní síly, údaj byl ještě zajímavější. Jednalo se o 4328 miliard dolarů, což je pro Evropu druhá příčka. Na prvním místě je již tradičně Německo.  

Ruský hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl o téměř pět procent. Konkrétně to bylo o 4,7 procenta. Rok předchozí ale ten stejný údaj poklesl o celé tři procenta.  

Míra nezaměstnanosti 

Stále budeme vycházet z dostupných statistik za rok 2021. Zde se Rusku podařilo snížit míru nezaměstnanosti oproti předešlému roku o více než jedno procento a průměrná míra nezaměstnanosti v největší zemi světa byla na začátku letošního roku pouhých 4,2 procent.  

Průměrná mzda poloviční než v Česku 

Zatímco u nás jsme měli průměrnou měsíční mzdu v roce 2021 na úrovni dosahující téměř 38 tisíc, v Ruské federaci dosahovali zhruba na polovinu této částky. Loňská průměrná mzda byla 56 500 rublů, což představuje 16 385 českých korun.  

Rusko se ve své ekonomice opírá zejména o příjmy z ropy a zemního plynu. Příjmy z ropy představují více než 20 procent celkových příjmů, zatímco z plynu Rusko čerpá šest procent. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.