Daň z nemovitostí u nás a v Evropě 

Daň z nemovitosti je jednou z povinných daní, které v naší zemi musíme platit. Daň musíme zaplatit do konce května, druhou splátku poté do konce listopadu. Jak jsou na tom další evropské státy?   

V různých zemích jsou různé podmínky 

Sledovat různé údaje států v Evropě je velmi zajímavé. Například pokud se rozhodnete vstoupit na devizové trhy, vyplatí se sledovat devizové kurzy několik let nazpět. Zajímavé je i srovnání dalších údajů. Měnová kalkulačka vám napoví, jak země reagují na ekonomické i politické výzvy. A jak jsou na tom ceny, které musí občané odevzdat za své nemovitosti?  

V různých zemích jsou různé podmínky 

V rámci evropských států je pozice České republiky vcelku příznivá. Naše ceny za daň z věcí nemovitých jsou v současné době čtvrté nejnižší v Evropské unii. Průměrně se tato cena pohybuje na úrovni 0,16 procent celkové hodnoty nemovitosti. 

Nejnižší daně v nejbohatších zemích? 

Vůbec nejnižší daň z nemovitostí má Lucembursko. Tam tato daň dosahuje jen 0,05 procent z celkové hodnoty nemovité věci. Ve Švýcarsku je daň z nemovitosti na hranici 0,11 procent a v Rakousku 0,14 procent.  

Nejvyšší daňové zatížení u sousedů i na ostrovech 

Na druhém konci pomyslného žebříčku se umisťují země, které mají daň z nemovitosti stanovenou na poměrně vysokých hodnotách. Vůbec nejvyšší daňové zatížení panuje ve Velké Británii. Tam se pohybuje na úrovni 2,53 procent. Ve Francii je stejná daň na úrovni 1,7 procent. Na třetí příčce zemí s nejvyšším zatížením v této oblasti daní se ale možná překvapivě ocitá náš severní soused. V Polsku je daň z nemovitých věcí 1,61 procent hodnoty nemovitosti.  

Ve Velké Británii a Francii se současně s vysokými cenami za daň musí počítat i s vysokou cenou za nemovitost. Za metr čtvereční v Londýně dáte více než 11 tisíc eur, v Paříži dokonce více než 12 tisíc eur. Vlastnit nemovitost je tak stále složitější.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.