Jaké ekonomické ukazatele vykazovala v loňském roce Ukrajina?  

Současná situace na východě Evropy nás přímo vybízí k tomu, abychom si zjistili co nejvíce informací o státu, do jehož územní celistvosti se rozhodla zasáhnout Ruská federace.  

Mnoho napoví i kalkulačka měn 

Když budete sledovat devizové kurzy za poslední roky, uvidíte jasně, jak různé ekonomické a politické vlivy hrály roli ve vývoji měny Ukrajiny. Kalkulačka měn je dobrým vodítkem, které můžete sledovat dlouhodobě. Devizové kurzy vždy přímo reflektují aktuální situaci. Zajímavé je pak sledovat tento stav pro loňský rok.  

Hrubý domácí produkt za rok 2021 

Jako první se můžete na dostupných zdrojích přesvědčit o tom, že v roce 2021 měla Ukrajina podle Mezinárodního měnového fondu hrubý domácí produkt ve výši 181 miliard dolarů. Po zahrnutí parity kupní síly se jednalo o 553 miliard dolarů.  

Zatímco hrubý domácí produkt Ukrajiny v loňském roce vzrostl o 3,4 procent, o rok dříve, tedy v začátku celosvětové epidemie, kleslo HDP o celé čtyři procenta.  

Míra nezaměstnanosti na Ukrajině za loňský rok 

Zajímavý ukazatel je míra nezaměstnanosti v tomto státě. Zatímco průměr České republiky byl za loňský rok vcelku příznivý a míra nezaměstnanosti se pohybovala okolo tří procent, na Ukrajině to bylo na úrovni 9,4 procenta. Vysoká míra nezaměstnanosti je v zemi dlouhodobý problém a je jedním z důvodů, proč se Ukrajinci vydávají za prací do zemí Evropské unie.  

Průměrná mzda na Ukrajině 

Průměrná mzda v České republice byla v loňském roce vyčíslena na 37 839 korun. V Ruské federaci byla ve stejném období v přepočtu 16 385 korun. Nejnižší měsíční výdělek byl ale na Ukrajině. Zde byl měsíční průměr za loňský rok pouhých 10 640 korun.  

Ukrajina má největší příjmy ze zemědělství a z těžby nerostných surovin. Jedná se o stát, který zásobuje obilím Evropu i Blízký východ. V zemi jsou bohatá naleziště železné rudy.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.