Do čeho investovat v roce 2019?

Každým rokem si pokládají investoři otázku, do čeho by měli investovat, do čeho se investovat vyplatí. A stejně jako každý rok, i letos přinášíme uspokojivou odpověď. V současné době se investuje opravdu do čehokoli, přece jen je investování daleko lepší, než kdybychom měli spořit pod polštář, kde nedojde k žádnému zvýhodnění. Samozřejmě je nutné mít stále na paměti, že investice jsou jenom jedno velké riziko, ale s tím se do investování či případného obchodování jde. Ve světě investic vládne jedno pravidlo, a sice čím bezpečnější investice, tím menší bude zvýhodnění a naopak. To však bylo jen úvodem, pojďme si říct, do čeho se vyplatí investovat letos.  

Pokud se rozhodnete letos investovat, určitě budete poměrně překvapení množstvím toho, do čeho investovat lze. Probrali jsme proto všechny možnost investic a přinášíme vám pár tipů, nad nimiž byste rozhodně měli popřemýšlet, jelikož vám mohou přinést dobré zvýhodnění.  

Investujte do dluhopisů zemí emerging markets v lokálních měnách 

Ze statistik a analýz vyplývá, že se letos vyplatí investovat hlavně do dluhopisů zemí emerging markets, a to v lokálních měnách. Důvodem je zpomalení globálního ekonomického růstu vlivem Číny, navíc Americká centrální banka ubere na tempu růstu sazeb. Americký dolar tak už nebude vůči české koruně růst. Vyšší úrokové sazby tím pádem poskytnou v Česku konzervativním investicím.  

Akcie mohou překvapit především z krátkodobého pohledu, jelikož jsou podporovány americkým Fedu 

Více příležitostí napříč různými trhy 

Letošní rok by měl být podle odborníků velmi volatilní, což dává všem investorům možnost uspět na různých trzích. Nejvíce příležitostí nabídnou komoditní trhy, kde ostatně budou příležitost víc než atraktivní. Ovšem u komoditních trhů se musí počítat s vyšším rizikem. Ani trh s dluhopisy rozhodně nebude k zahození. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.