Do jakých trhů investovat?

Začít investovat na finančních trzích by mělo být vzrušující, a nikoliv zdrcující zkušeností. Pro pozitivní zážitek z prvních krůčku na poli investičních trhů je dobré věnovat nějaký čas prozkoumáním dostupných možností a najít takový typ trhu, který vám plně vyhovuje. V tomto článku vám přinášíme několik typů finančních trhů, které byste jako začínající investoři měli znát. 

Akcie 

Akcie zná asi každý, neboť se jedné o pravděpodobně nejpopulárnější a nejjednodušší druh investice, který existuje opravdu dlouho. V zásadě platí, že když investujete do akcií, kupujete část podílu ve veřejně obchodovatelné společnosti. Také některé z největších společností na světě, jako je například Microsoft, Apple, Tesla nebo Samsung, všechny prodávají své akcie. Na burze však nabízejí jen jejich malé procento. 

Jakmile koupíte akcie a ceny na burze půjdou nahoru, můžete je prodat se ziskem. Nicméně může nastat i opačný scénář – pokud cena akcií klesne, vy se automaticky dostanete do ztráty. Chcete-li snadno a jednoduše koupit akcie, pak vyhledejte zprostředkovatele ve formě makléře nebo online brokera. 

Dluhopisy 

Dluhopis se také označuje termínem obligace nebo bond. Jedná se o cenný papír, který zavazuje vydavateli (emitentovi) vyplatit v pevně daném období jeho majiteli peněžní obnos uvedený v dokumentu – a to včetně příslušného úroku. Od akcií se dluhopisy liší tím, že zajišťují předem stanovený finanční výnos. 

Nákup dluhopisu znamená, že půjčujete peníze podniku, který je buď ve vlastnictví státu, nebo je soukromím podnikem. Společnosti vydávají podnikové dluhopisy, zatímco vláda vydává státní dluhopisy. Jakmile držíte dluhopis na určité časové období a dosáhne splatnosti, můžete dluhopis získat s úrokem. Dluhopisy jsou obecně investicí s nízkým rizikem a mají nižší výnos ve srovnání s akciemi. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.