Energie už levnější nebudou, shodují se odborníci 

Přechod na úspornější řešení a investice do takových zařízení, které slibují nemalou úsporu na energiích. To je aktuální scénář v mnoha českých domácnostech. Ceny energií totiž výrazně rostou a zatím to vypadá, že se ceny příliš nezastavují. Pomoct může lednové zastropování, ale je otázkou, jak se k tomu postaví dodavatelé energií a jak na zastropování cen budou reagovat. V každém případě řada lidí stále doufá, že se ceny energií dostanou znovu na dřívější hranici. Odborníci se však shodují na tom, že to nebude tak rychlé, zdali to vůbec je reálný scénář. 

Česká ekonomika v recesi 

Aktuálně se česká ekonomika nachází v takzvané mělké recesi, která pro mnohé byla překvapením, na druhou stranu je to nedílná součást hospodářského cyklu. Příští rok by se recese buďto měla prohloubit, nebo by se v ní mělo zůstat. V každém případě nic nenaznačuje tomu, že by byly energie levnější či že by se dostaly na takzvané předválečné minimum. To z pohledu odborníků skutečně nehrozí.  

Odborníci nás tak vybízí k tomu, že bychom si měli zvyknout na nový standard. Sice podle všeho stojíme na zdravých základech, i díky tomu je aktuální recese jen velmi mírná, ale vlivem mnoha faktorů včetně inflačního očekávání se může situace změnit.  

Co nás čeká v příštím roce? 

Ceny energií jsou aktuálně pouze odrazem toho, co se děje kolem nás. V příštím roce má i nadále pokračovat řada negativních (nebo jen z některých pohledů negativních) jevů, například má pokračovat pokles reálných mezd, což s sebou ponese také pokles spotřeby domácností. Drahota a také žádné přidávání na platu lidi nutí k šetření a úspoře.  

Nové standardy i ve světě plynu 

Nejen elektřina, ale také plyn se v posledních měsících dostal ke svým novým standardům, se kterými bychom také měli počítat. Inflace je takzvaně v celém spotřebitelském koši, navíc inflační očekávání jsou skutečně vysoká. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.