Investujeme do nemovitostí v roce 2023: propad cen na spadnutí 

Říkali jste si v uplynulých letech, jak skvělé by bylo, kdyby se ceny nemovitostí výrazně propadly? Nikdy to však k tomuto scénáři podle predikcí nesměřovalo, od koronavirové pandemie se však mluví o tom, že aktuální ceny nemovitostí jsou takovou bublinou, která jednoho dne musí prasknout. A i když tomu člověk nevěřil, vypadá to, že k propadu cen skutečně dojde. Je jen velká škoda, že tuto investiční příležitost značně znepříjemňují přísné podmínky, které je nutné splnit pro získání hypotéky.  

Trh bude ještě chvíli stagnovat 

Aktuálně se realitní trh dostal po několika dlouhých letech do takové stagnace. V uplynulých měsících jsme byli svědky toho, jak ceny bytových jednotek, pozemků nebo rodinných domů rostou do svých výšin a mnozí opravdu nedoufali, že by tomu mohlo být někdy jinak. I když nyní to bude také vypadat podobně minimálně po dobu půl roku, výraznější aktivita směrem dolů se očekává až ke konci příštího roku, kdy se také očekává výraznější recese.  

Ceny nemovitostí a jejich propad je jen výsledkem několika faktorů či klíčových impulzů, s nimiž jsme se v nedávné době setkali. Zdražování hypotečních úvěrů, nárůst cen stavebních materiálů, skokový růst energií, také nejistota zapříčiněná válkou na Ukrajině – to vše jsou věci, které spějí k neustále snižujícímu se zájmu o nemovitosti.  

Z pohledu investičního je to samozřejmě ideální situace. Pořád totiž platí, že nemovitosti byly, jsou a budou velmi lukrativní investicí.  

Propady až o 30 % 

Aktuální nízká poptávka po nemovitostech je jenom začátkem. Ani v nadcházejícím roce se neočekává, že by zájem o byty, domy nebo pozemky byl nějak markantní. Ceny nemovitostí mohou i vlivem toho spadnout, a to až o neuvěřitelných 30 %. Jak ale bylo zmíněno, je to spíše otázka druhé poloviny příštího roku.  

Co může znepříjemnit nebo znemožnit koupi nemovitosti je hypoteční úvěr, jehož úroky by v nadcházejících deseti měsících nijak klesat neměly.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.