Investice a podvody bují i v dnešní době  

Ne všechno je zalité sluncem. Můžete sice poměrně snadno vlastním úsilím, zděděním nebo výhrou přijít k penězům, ale ještě rychleji o ně přijít. Různě. Krádeží, ztrátou, prohýřením nebo neuváženou investicí. Chraňte se a poznejte podvod hned v začátku.  

Je to past  

Každoročně se nechá napálit přes čtyři tisíce klientů. Je to poměrně vysoké číslo, když si odečtete ty, kteří se do světa investic nehrnou, děti a seniory. Může jít o skutečně velký balík peněz, který pravděpodobně nikdy nikdo nevymůže zpět.  

Bedlivý průzkum  

Existuje celá řada varování, které by pro vás měly být signálem, že je něco v nepořádku a svoje peníze investujete někam, kde se výnosů nedočkáte. Stejně jako svých peněz. Než se necháte zaslepit vidinou bohatství a výhry na trhy a jeho vrtochy, prozkoumejte do detailů všechny dostupné informace. Buďte přísní a kritičtí. Jde přece o vaše peníze, na které jste se hodně nadřeli. Zasloužíte si, aby vám přinášely radost, ne zklamání a nulu na bankovním účtu.  

Velké oči  

Jsou možnosti investování s velkým výnosem, ale nejsou časté a riziko bývá ohromné. Pokud vám druhá strana slibuje hvězdné výsledky a pravidelné porážení trhu, kličky a ujištění nebo výnosy v řádu desítek procent, pravděpodobně se jedná o podvod. I zkušení finančníci (včetně platforem a specializovaných firem) musí jít především na jistotu a začínat s nižšími výnosy. Nenechte se zlákat pozlátkem a udržte si zdravý úsudek.  

Odměnový systém  

Nabízí vám hodinky, mixér nebo drobnou elektroniku? Nemusíte mít pochybnosti, naletěli jste. Je to sice poměrně oblíbená praktika podvodníků a část lidí se zájmem o investice v záchvatu toho, že by mohli získat víc, než jen dobrý výnos naletí, ale poctivý člověk se zajímá jen o finanční trh a tyto způsoby jsou mu cizí.  

Dohledatelnost 

Pokud se protistrana chlubí svými úspěchy a prezentuje se jako jeden z nejlepších, měla by za sebou mít v online prostoru celou řadu stop. Pokud nemůžete nic najít, jde jen o fikci a způsob, jak vás přetáhnout na svoji stranu.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.