Jaké faktory ovlivňují cenu životního pojištění?

V současné době je rozhodně dobré se pojistit. Pokud cestujete do zahraničí, nezapomínejte na cestovní pojištění, jestli máte svůj vlastní dům, rozhodně byste se neměli bát pojistit si i ho. Vždyť už jenom nedávný problém hurikán Irma nás utvrdil a upozornil na to, že příroda je mocná a dělá si, co chce. Jenže mnohdy díky nepřízni počasí a nepříjemné náladě přírody můžeme přijít o střechu nad hlavou, a to nejen díky bouřkám, které nám mohou zničit střechu, ale také díky povodním, které nám mohou domácnost doslova vyplavit.

Bohužel se však řada lidí na pojištění bohužel nedívá tak, jak by se dívat měla. Existuje celá řada důvodů, proč bychom se měli pojistit. Velice často diskutované téma je například životní pojištění, u něhož existuje celá řada faktorů, která výrazně ovlivňuje cenu tohoto životního pojištění. A právě cena je většinou důvod, proč se lidé do životního pojištění nehrnou. Jenže pokud se lidé dostanou do nepříjemné finanční tísně, takové životní pojištění nám může pomoct dostat se z této situace.

Jestliže si své životní pojištění teprve jdete sjednat, dbejte na následující faktory, které byste opravdu měli zmínit při zřizování takové životní pojistky.

• kouření

Jestliže kouříte, tak to budete muset uvést. Většinou je to hned první kolonka v dotazníku, pokud si zřizujete životní pojištění. Mnohdy tuto skutečnost lidé neuvádějí, což je samozřejmě špatně, protože právě v souvislosti s kouřením se musí pojistka upravit. Jestliže jste nekuřák, ta se samozřejmě můžete těšit zvýhodněné ceně, kterou budete platit za pojistku.

• dědičné choroby

Dalším faktorem jsou dědičné choroby. Na ně se musí klást opravdu velký důraz, protože právě ty hrají v životě obrovskou roli, tudíž hrají obrovskou roli v životním pojištění. Zvýšené riziko nějaké choroby se může lehce zapracovat do smlouvy, tudíž se tak připraví smlouva doslova na míru.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.