Investovat nebo neinvestovat do zlata?

Máte stranou uložených několik desítek tisíc korun a přemýšlíte, co s nimi budete dělat? Plánujete si koupit dům, ale víte, že na spořících účtech nedojde prakticky k žádnému zvýhodnění? V takovém případě byste měli zvážit investici do zlata. Jak jsme zmínili, spořící účty nepřinesou takřka žádné zvýhodnění, spíše vám zde peníze doslova sežere inflace. A tak investujte do něčeho, co vám naopak přinese jisté zvýhodnění. Investujte do zlata, které tu bylo, je a bude a které je zároveň komoditou, která při zpracovávání nepřichází o svou hodnotu.  

Zlato je mezi námi už od pradávna. Zatímco prvotně se za něj vyměňovalo všechno, co člověku přišlo pod ruku, nyní je to ideální prostředek pro investování. I proto se zlato zařadilo mezi investiční kovy.  

Jak je na tom zlato v posledních letech 

Pokud nad investováním do zlata uvažujete, nabízí se otázka, jak je na tom zlato v posledních letech. Je samozřejmě třeba podotknout, že se jedná o investici jako každou jinou, tudíž i v tomto případě se setkáte s možným kolísáním hodnoty zlata. Pokud bychom se však podívali na statistiky a grafy, zjistíme, že hodnota zlata neustále stoupá.  

Díky grafům a statistikám tak víme, že investiční zlato je jakousi jistotou. Zlato pravděpodobně uchová svou hodnotu i po následující léta. Navíc je jen na vás, v jakém množství si zlato nakoupíte. A navíc vás může těšit to, že zlato je odolné proti inflaci, což o dluhopisech například říct nelze.  

Do zlata se investovat vyplatí 

I když samozřejmě jsou zde některé přidružené věci, se kterými je třeba počítat v případě investování do zlata, obecně lze říct, že se do zlata investovat vyplatí. Spoření do zlata je lákavé hlavně pro své minimální riziko a jistotu vrácení peněz. Je však třeba v případě investování dobře načasovat nákup zlata a jeho vývoj. Hrají roli mnohé faktory a samozřejmě se musí počítat i s vedlejšími náklady, jako je převoz zlata nebo trezor a podobně. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.