Jak investovat do výtvarného umění? Možností je hned několik 

Když se řekne investování, většinu lidí napadne investování do drahých kovů, kryptoměn nebo akcií. Jen málokomu vyplyne na mysli umění, které je také skvělým způsobem, jak zvýhodnit dlouho střádané finance. I když samozřejmě nemluvíme o ideálním způsobu pro každého (vhodné je, aby člověk měl k umění alespoň trochu vztah), ale jako diverzifikace je možná atraktivní i pro méně umělecky založené jedince. 

Až 8 % ročně 

Z posledních průzkumů vyplývá, že umění vynáší investorům zhruba osm procent ročně. Zatímco někteří sází jenom na umění, protože mu rozumí a je jim blízké, v jiných případech je umění ryze bráno jako hezká diverzifikace portfolia.  

U umění je nutné počítat s tím, že jeho hodnota neroste tak rychle jako hodnota Bitcoinu (oproti kryptoměnám je však nárůst hodnoty stabilní a neklesá). Mluvíme tedy o investici, jíž oceníme až v průběhu času. A právě v průběhu času se z ní stane silná část diverzifikovaného portfolia.  

Pokud chcete také do umění investovat (a nezáleží na tom, jestli chcete dát přednost obrazům nebo uměleckým dílům v jiném provedení či podobě), možná hledáte způsoby či možnosti, jak to udělat. Existuje hned několik cest, stačí si vybrat, po které jít. 

Investujte do uměleckého fondu nebo dejte přednost sběratelství 

Aby se umění stalo výdělečné (a mnohdy rychleji výdělečné než za desítky let), můžete jít cestou investice do uměleckých fondů. Podílové fondy bývají exkluzivnější, jsou obvykle s větší kontrolou a nižším rizikem. Ne vždycky však bývají výdělky rovny osmi procentům ročně, někdy se pohybují v nižších výšinách. 

Druhou možností je tradiční sběratelství. Koupíte si umělecká díla, nějakou chvíli je budete držet a poté svou sbírku prodáte, až bude kompletní nebo až budete chtít svým dětem či vnukům něco odkázat.  

A samozřejmě se nabízí také připojit se k Masterworks, což je služba umožňující investorům vlastnit jedno umělecké dílo za minimální poplatku. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.