Co je to likvidita investice?

Ve světě investování se setkáte s celou spoustou pojmů, kterým je dobré rozumět dřív, než do konkrétních instrumentů „nalijete” své celoživotní úspory. Zatímco riziko nebo výnos jsou pojmy zcela jasné a snadno definovatelné a jdou spolu ruku v ruce, otazníky vyskakují při vyřčení dalšího velice zásadního pojmu, a tím je „likvidita investice”. O co se jedná?

Co je to likvidita investice?

Likvidita investice nebo konkrétně likvidita akcie či jiného investičního instrumentu se definuje jako pohotovost, s jakou může být onen instrument bez vynaložení dalších nákladů zpeněžen čili prodán. Pokud je snadné investiční produkt na trhu prodat, hovoříme o vysoké likviditě. Takzvané likvidní riziko je tedy naopak malé.

V souvislosti s tímto pojmem se také pojí i pojem „likvidní trh”. V tomto případě mluvíme o označení situace velkých obratů na trhu. Probíhají zde, jinými slovy, velké objemy nákupů i prodejů. Pokud je trh málo likvidní, znamená to, že se na něm obchoduje opravdu velice málo čili že zde chybí poptávka (instrumentů tady bývá ale poměrně hodně).

Pokud je trh sám o sobě málo likvidní, likvidní riziko jednotlivých produktů je zde tedy vysoké (není poptávka = není snadné jej snadno a rychle prodat). Kdyby došlo k velkému poklesu hodnoty daného instrumentu, může se stát, že při prodeji byste vynaložili ještě nějaké peníze ze svých úspor, aby se vám prodej zdařil.

Co je to likvidita? Odpověď naleznete i zde: https://www.kurzy.cz/investice/likvidita/

Investujte rozumně

Abyste se vyvarovali zbytečným nákladům, které byste museli vynaložit v případě prodeje málo likvidního produktu, investujte rozumně. Před vložením svých úspor do konkrétního instrumentu ideálně kalkulujte možné riziko. Tím přispějete velkou měrou k tomu, že opravdu dojde ke zvýšení výnosu z investované finanční částky.

Je důležité snažit se odhadnout možné riziko ztráty, vidinou zisku se nenechte zlákat. Pokud s tímto máte problém, využijte služeb našeho investičního poradenství, ať ztráta není to, čemu budete čelit.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Tomáš Výborný

Tomáš Výborný

Redaktor Ing. Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v kategoriích jako finance, podnikání a bydlení.