Jak se snadno orientovat ve světě investic? 

Investiční svět je pro řadu lidí velmi lákavý. Jenže abyste v něm mohli uspět, musíte mu trochu porozumět a napoprvé se zde i více orientovat. Nabízí se otázka, jak ale na to. Čtení knih je sice skvělý start, na druhou stranu praxe může být nakonec někde zcela jinde. Existují však jisté kroky, které člověku pomohou se ve světě investic lépe orientovat velice brzy.  

Zodpovězte si několik otázek 

Ze všeho nejdříve, než vůbec vstoupíte do investičního světa, si uvědomte několik věcí, a to jaké jsou vlastně vaše investiční cíle. Pro koho investice realizujete? Jaký bude váš investiční horizont? Vedle toho se také sami sebe zeptejte, co konkrétního je pro vás atraktivní. Jsou to více rizikové investice typu akcie, nebo chcete jít cestou bezpečnější, do které se řadí ETF?  

Samozřejmě budou člověku vyplývat v hlavě další otázky, ale určit si pomocí nich ten prvotní směr je více než dobré.  

Složitý proces, kterým vás provedou kurzy 

Investovat prostřednictvím akcií, ETF nebo formou dluhopisů je v každém případě cesta, která vás může přivést k finanční svobodě a nezávislosti. Ale také může mít úplně opačný efekt, kterým je například ztráta financí a jakéhokoli finančního zázemí. A proto je nutné se před vstupem do podnikání vzdělávat. To je ostatně ten jediný způsob, jak se začít v investičním světě lépe orientovat. 

Na první pohled totiž mohou vypadat fondy a cokoliv dalšího velmi jednoduše, na druhou stranu to může člověku jenom uškodit, když k nim bude přistupovat s jistou porcí lehkovážnosti.  

Jsou různé sektory a kategorie 

Investice v současné době rozdělujeme do řady sektorů a kategorií. Existují takové sektory, které se zaměřují pouze na akciové indexy vyplácející dividendy, investovat však lze i do fondů, které následně refinancují získávané dividendy.  

Najít tu pravou investici, která bude pro vás tou správnou a výdělečnou se může jevit jako velmi složité, ale pomocí vzdělávání, které bude investicím předcházet, může být investování skutečně tím dobrým krokem kupředu. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.