Jakým investicím se v posledním měsíci dařilo a které naopak pokulhávaly? 

Investování je v posledních letech velký trend. Lidé chtějí ochránit své peníze před inflací a finanční polštář ukrývající se pod polštářem nepřicházel v tomto případě vhod. Pokud patříte mezi začínající investory, nabízí se otázka, pro jaký investiční produkt se vlastně rozhodnout. Mají to být tradiční akciové tituly, nebo se máte dát raději cestou dluhopisů, které sice neslibují příliš velké zvýhodnění, zato jsou ale bezpečnou investicí, při které je jen nízká pravděpodobnost toho, že byste o vložené peníze přišli? 

Poslední statistiky mluví jasně 

Stejně jako při všem ostatním, i v tomto případě existují statistiky, které mluví zkrátka jasně – shrnují aktuální trendy na investičním trhu a na základě toho předvídají, jaký bude vývoj podílových fondů. Z posledních informací vyplývá, že centrální banky podle všeho splnily očekávání trhů a zvedaly se úrokoví sazby. A to dokonce o několik desítek bodů.  

Dobrá nálada však panovala i jinde na trzích, kde se nezastavil například růst akcií. A kupodivu nepřestaly růst na své hodnotě ani dluhopisy.  

Z toho vyplývá, že investoři zažili velice solidní měsíc.  

Co stálo za oživením investičního trhu? 

Za aktuálními kroky, které stojí za zvýšením hodnot trhu, stojí především zpomalení americké ekonomiky. Důvodem toho, co se děje za oceánem, je Fed, který má docílit zpřísnění měnové politiky. Ale to samozřejmě nebyl jediný faktor.  

I když by se dalo říct, že investování je nyní zlatým dolem, ve skutečnosti tomu tak není. Přece jenom v hlavách mnoha investorů dřímá celá spousta nejistot, jako například recese, válečné konflikty, případně také problémy s energiemi.  

Především zmiňovaný energetický trh je v současné době velmi spekulativní záležitostí, která je nepředvídatelná. Vliv na to má aktuální konflikt na Ukrajině, který se zatím neblíží svému konci.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.