Jak si založit bankovní účet v zahraničí? 

Někdy se stane, že si potřebujete založit zahraniční účet. Nejedná se pouze o účet v cizí měně, který je podstatně výhodnější a snazší na založení, ale o účet otevřený v cizím státě. Počítat musíte s vynaložením většího množství času a občasnou cestou na pobočku. Pro založení budete většinou potřebovat platný pas a druhý doklad totožnosti (řidičský nebo občanský průkaz). 

Některé zahraniční banky mohou vyžadovat uvedení kontaktní adresy v daném státu. Také byste si měli pro jistotu předem ověřit, že banka umí zasílat autorizační kódy a informační zprávy na české telefonní číslo. Každý stát má trochu jiná pravidla, a zatímco založení účtu v EU je většinou bezproblémové, vzdálenější země mohou mít přísnější kritéria. 

V EU je to jednodušší 

Jelikož Česká republika je členským státem Evropské unie, můžete si otevřít účet ve všech zemích EU i bez místního občanství. Jediné, co banka může (ale nemusí) požadovat, je potvrzení o pobytu nebo zaměstnání. Banka však nesmí vaši žádost zamítnout jen proto, že máte trvalý pobyt na území jiného členského státu. 

Kdy vám tedy banka může otevření účtu odepřít? Zejména v případě, že existuje důvodné podezření, že nejednáte v souladu s předpisy EU ohledně praní špinavých peněz a financování terorismu. Některé banky mohou odmítnout také v případě, že v zemi už máte založený účet u konkurenční společnosti. Pokud si ale budete chtít kromě standardního účtu založit i spořicí, mohou si banky nastavit jakákoliv pravidla. 

A co za hranicemi Evropy? 

Pokud se rozhodnete otevřít si účet mimo EU, čeká vás komplikovanější postup. Každá země má jiná pravidla, která si musíte nastudovat předem. Někde se téměř nesetkáte s problémy a účet otevřete do pár minut, jiná banka může dělat rozsáhlou prověrku a požadovat desítky dokumentů. Příjemnou zprávou je, že některé zahraniční banky nabízí zřízení účtu online, minimálně jednou se ale budete muset na pobočku dostavit kvůli identifikaci. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.