Jak válka ovlivňuje realitní trh? 

Válka už dlouhé měsíce ovlivňuje dění na trhu, a to nejen na akciovém, ale také na tom realitním. Většina lidí se zprvu domnívala, že zasažena bude ekonomická stránka světa pouze z hlediska firem a společností, ale i nemovitosti do jisté míry trpí. Například v České republice došlo k enormnímu zdražování bytů i jiných nemovitostních objektů, na nájemní byt se klade opravdu velký důraz. 

Klid ještě nenastane 

Po turbulentním loňském roce každý očekával, že nemovitostní trh bude letos krapet přívětivější. Minimálně že nebudete docházet k velkým skokům, šílenému zdražování a podobně. Očekávalo se, že po energetické stránce to nebude jedna radost, ale další změny nebyly na programu. Jenže došla válka a vše nasvědčuje tomu, že klid na trhu s nemovitostmi opravdu ještě nenastane. Právě naopak – bude zde ještě větší tlak než doposud. A to především na zmiňované nájemní byty. 

Predikce se ještě mohou měnit 

Je sice pravdou, že predikce se ještě mohou měnit a pravděpodobně se měnit budou, ovšem zatím to nevypadá zrovna pozitivně. Konflikt stále se konající na Ukrajině má stále horší a horší dopady a s dalšími plynoucími měsíci se stagnace bohužel nekoná. Právě naopak. I když se očekává, že zvyšující se úrokové sazby mohou tlak na bytové domy a nemovitosti jako takové do jisté míry mírnit, pro uživatele se stále jedná o nevýhodnost samotnou.  

Zatímco donedávna bylo naším hlavním problémem jen to, že jsme nedosáhli na drahé hypotéky, a ještě předraženější nemovitosti, nyní se otřásá ještě dalšími odvětvími a nápor uprchlíků také ovlivňuje úsudky pronajímatelů, respektive majitelů nemovitostí.  

Navýšení cen materiálů jako další čára přes rozpočet 

Za další problém, který je takovou čárou přes rozpočet, je navýšení cen materiálů, k čemuž dochází právě vlivem války na Ukrajině. Dodavatelské řetězce jsou natolik narušeny, že dodání je nejen drahé, ale také dlouhé. Mnohé stavební projekty slibující nové bytové domy nebo projekty stojí, respektive stavby neodsýpají tak, jak se očekávalo. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.