Nemovitosti mají do dvou let zlevnit, tvrdí odborníci 

Do koupě nemovitostí dnes vstupují buďto blázni, nebo ti, kteří potřebují uchovat hodnotu svých nastřádaných úspor. Pokud však nepatříte ani do jedné skupiny, co popřemýšlet nad tím, že se do tohoto kroku pohrnete až příští rok? Nemovitosti totiž mají podle mnoha odborníků zlevnit. Tedy, na tom se shoduje řada z nich.  

Změna trendu je na spadnutí 

První záchvěvy toho, že dochází ke změně trendu už můžeme evidovat nyní. Vysoké hypoteční sazby, k tomu také zdražující se nemovitosti a do toho všeho i krize, která Českou republiku nepotkala zrovna v nejlepší době. I když recese se pravděpodobně dala očekávat.  

Postavení lidí k hypotečnímu trhu je nyní jiné než před lety. V důsledku rostoucích úrokových sazeb zájem o hypoteční úvěry opadá a byty vlivem toho začínají postupně, zatím velmi jemně zlevňovat. Po dlouhých měsících, kdy ceny nemovitostí hledaly svůj strop, to začíná vypadat, že se jejich hodnoty začnou propadat.  

I to ostatně vedlo odborníky k domnění, že za dva roky, respektive do dvou let dojde k drastičtějšímu zlevňování. To však neznamená, že pro investory se bude jednat o ztrátu investiční možnosti. Kdepak. Z dlouhodobého hlediska jsou nemovitosti stále atraktivní investicí a z tohoto pohledu budou i nadále růst. Ochlazení v podobě zlevnění cen bude jen chvilkovou záležitostí a náplastí aktuální krize.  

I banky potřebují peníze 

Zatím to sice vypadá, že banka nám hází hromadu klacků pod nohy, ale aktuálně je to z dlouhodobého hlediska i pro ně velmi nevýhodné, zejména pokud by se rozhodly i v současné situaci zvyšovat dál úrokové sazby. Vždyť i banky potřebují peníze a pokud lidé nebudou žádat o úvěry, dojde ke krokům, které jim klienty znovu přilákají na jejich stranu.  

Zkrátka a dobře se odborníci domnívají, že trh dříve nebo později musí začít reagovat na aktuální situaci, ke které došlo. Musí se navíc poskytnout trhu dostatek času na to, aby se dal znovu do kupy. A zlevnění nemovitostí společně s levnějšími úvěry jsou jednoznačně řešením. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.