Kvůli čemu se lidé zadlužují?

Půjčky jsou dneska na denním pořádku. Lidé se neustále zadlužují, ale většinou bohužel kvůli naprostým hloupostem. Jediné půjčky, které se dají pochopit, tak jsou ty, které jsou nutné na zaplacení záloh a jiných poplatků v domácnosti v případě, že se nacházíte v dlouhodobé finanční tísni. Další půjčka je přijatelná i tehdy, kdy si půjčujete na bydlení. V jiných případech se však půjčkám dá skvěle vyhnout.

V poslední době se však Česko dostává do stále větších dluhů. Lidé se zadlužují, ale už nechtějí vracet peníze zpátky. Není se čemu divit, když se banky proti tomu řádně ozbrojily, a to hlavně zpřísněnými pravidly, díky kterým už nebude tak lehké půjčku dostat.

Lidé se totiž v poslední době začali zadlužovat kvůli hloupostem. Většinou je to kvůli mobilnímu telefonu, který se však nepohybuje v řádech tisíci korun, ale v řádech deseti tisíci korun.

Díky čemu se dále zadlužujeme?

Aktuální zadlužování je způsobeno hlavně tím, že Češi si půjčují například na nečekané výdaje. V těchto případech by jim však pomohla jenom finanční rezerva, kterou je naprosto snadné si vytvořit, pokud člověk samozřejmě chce. Mimo to se i v letních měsících zadlužujeme kvůli uhlí. Během letních měsíců je totiž uhlí mnohem levnější, než tomu bývá v zimě. To samé platí i se dřevem, které je aktuálně taky velice hojně kupované.

Na druhou stranu se však později ušetří

Na druhou stranu je však toto zadlužování možná i pochopitelné – domácnosti si tak totiž ušetří hned několik tisíc korun na vánoční svátky. Přece jenom dřevo a uhlí je během zimy neskutečně drahé, proto proč nevyužít současných nízkých cen? Ovšem i v tomto případě se vždy zadlužte co nejméně, ať takovou půjčku máte zase rychle z krku.

Na co si lidé nepůjčují?

Co je však zajímavé, tak si lidé nepůjčují na dovolené. Asi se v tomto případě moc dobře ví, že na dovolenou se musí našetřit, nikoliv si na ni půjčit. Lidé si tak ten odpočinek mnohem víc užijí, pokud si na danou dovolenou našetří.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.