Nízkoenergetické domy jsou hitem ve světě bydlení 

Postavit si nemovitost v současné době dává a na druhou stranu nedává smysl. Stavební materiály jsou drahé, na druhou stranu lidé prahnou po tom, aby měli své vlastní zázemí a samozřejmě chtějí docílit jedné věci – aby jim naspořené úspory nesežrala inflace. Pokud se však chystáte k postavení vlastního obydlí, zákon vám ukládá povinnost postavit si nízkoenergetický dům. Dbá se totiž na ekologii. Musíte tedy splnit jisté standardy, na druhou stranu z dlouhodobého hlediska ušetříte a po celý čas budete také šetrní k přírodě.  

Moderní bydlení budoucnosti 

Pokud sledujete trendy na trhu s bydlením, pak víte, že nízkoenergetické domy bychom mohli označit za trend ve světě bydlení. Jak už bylo zmíněno, v posledních letech se dbá na to, aby se nespotřebovalo příliš mnoho zdrojů, aby se snižoval ekologický dopad nemovitostí na životní prostředí, a zároveň aby se jednalo o ekonomické řešení našeho zázemí. A to vše nízkoenergetické budovy splňují, navíc jsou moderním řešením bydlení budoucnosti.  

Zatímco některé trendy přichází a zase odchází z módy, u tohoto řešení se o přechodný trend se vší pravděpodobností nejedná.  

Jak nízká může být ekologická stopa? 

Nabízí se otázka, jak vysoká může být ekologická stopa, pokud se pro tento styl bydlení rozhodneme. Je to prosté, americká studie nám otázku zodpovídá. Tvrdí, že ekologická stopa může být až o 45 % menší než v klasickém velkém domě postaveného tradičním způsobem bez ohledu na nějaké šetrné kroky vedoucí ke spokojenějšímu životnímu prostředí.  

V České republice naštěstí začíná přibývat těchto nemovitostí. Dalo by se říct, že se nízkoenergetické bydlení stává jakýmsi fenoménem. Zatímco některé společnosti realizují tyto projekty na klíč, jiné se přizpůsobují ryze požadavkům zákazníků.  

V každém případě se při výstavbě nízkoenergetického bydlení hledají skutečně kvalitní materiály, hledají se vhodné složky k zateplení a snaží se obecně o to, aby byla nemovitost co nejvíce energeticky samostatná. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.