Nová zelená úsporám na rekuperaci i úpravy svépomocí

Dotační program Nová zelená úsporám se stále ještě dětí velké oblíbenosti a popularitě. Tomu se ostatně nemůžeme divit, rozdávané dotace nejsou zrovna nejnižší. Mohou dosáhnout až padesáti procent způsobilých nákladů. V případě fotovoltaických elektráren to může být klidně i 150 tisíc korun. A to opravdu není zanedbatelná suma, která by rodinný rozpočet zrovna nepotěšila. Fotovoltaické elektrárny však nejsou jediné, na co lze dotaci získat. Dotace se vztahuje i na rekuperaci, tepelná čerpadla a letos se dokonce vztahuje i na úpravy svépomocí. Dotační program Nová zelená úsporám zkrátka informuje o řadě pozitivních změn. 

O dotace zájem neopadává

Jak jsme zmínili, dotační program Nová zelená úsporám eviduje celou řadu změn. Nově je možné požádat i o dotaci na úpravy, které byly úsporné a které byly provedeny svépomocí. Konečně se tak vyhovělo především domácím kutilům, kteří si jsou zvyklí všechno dělat sami bez asistence profesionální firmy. 

Nemůžeme se proto divit tomu, že zájem o dotace z programu Nová zelená úsporám zkrátka neopadává. Naopak stále zájem o dotace roste. Lidé si moc dobře uvědomují, že dotace jsou jakousi odměnou za to, že se snaží snížit energetickou náročnost svého rodinného domu. Žadatelé tak budou mít úsporné zařízení krapet levnější a po navrácení investice se budou radovat z peněz navíc. 

Na úpravu svépomocí lze získat až půl milionu korun

Zůstaňme však ještě na malý okamžik u úprav svépomocí. Jak jsme zmínili, nově se dotace vztahují i na úspory svépomocí, což kladně hodnotí především domácí kutilové, kteří odmítají volat na domácí rekonstrukci firmu. Dotace vztahující se na úsporné úpravy svépomocí se klidně může dotknout více jak půl milionu korun. Je však třeba splnit několik podmínek. Pokud se podmínky splní, dotace pokryje například použitý materiál nebo zápůjčku nářadí.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.