Rizika spojená s kryptoměnami  

Investice do digitálních měn láká čím dál více lidí. Může přinést příjemný zisk, ale také ztrátu. Na jaká rizika brát ohled a co si pohlídat? 

Právní předpisy naší země 

I když se o kryptoměnách hovoří jako o měně, v našem právním řádu je na ně pohlíženo jako na věc. Specifikaci přináší Občanský zákoník a jeho paragraf číslo 489. Pokud se tedy budete pouštět do obchodování s kryptoměnami, je nutné zvážit své osobní možnosti a limity.  

Vždy je nutno vědět, co jaké měny bude vhodné investovat.  

Vysoká cena za jednotlivé transakce 

Pokud máte v plánu zbohatnout instantně, je třeba zjistit konkrétní podmínky. Některé transakční náklady jsou poměrně vysoké a následné použití měny v prostředí celého světa je tak v praxi jen těžko uskutečnitelné. Při každé těžbě i transakci kryptoměny se používají velmi výkonné počítače, které spotřebovávají vysoké množství elektřiny.  

Jak si aktuálně stojí trh 

Než se pustíte do obchodování, je třeba počítat s tím, že se budou objevovat výkyvy cen. Tato aktivita s sebou tak prozatím nese vyšší riziko, než jaké na vás čeká v případě obchodů s akciemi.  

Není třeba licence 

Zatímco akciové trhy jsou poměrně hlídané a je potřeba mít vlastní licenci, u kryptoměn může obchodovat skutečně každý. Osoby bez licence následně zvyšují riziko nestálosti tohoto trhu.  

Pozor na regulaci 

Některé státy nebo centrální banky jednotlivých zemí přistoupily ke zvýšení regulací obchodování s kryptoměnami. Dokonce dochází i k tomu, že se některé banky rozhodly již zablokovat platební karty uživatelů, kteří by chtěli nakoupit kryptoměny.  

Abyste mohli obchodovat s kryptoměnami, nemusíte splňovat zadané parametry, jako je vydání emisních podmínek, které jsou schváleny předem stanoveným orgánem. Trh s elektronickými měnami je tak sice mnohem volnější, ruku v ruce s tím ale souvisejí i určitá rizika.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.