Rodiny si nemohou dovolit zaplatit tábory svým dětem

Když odbijí poslední hodiny školy a začnou prázdniny, většina dětí se rozprchne domů, aby se sbalila na tábor. Tábor je zkrátka něco, co k dětství patří a o co by žádné dítě nemělo přijít. Bohužel i když je tábor to klíčové v dětství, mnohé rodiny si tábor nemohou dovolit. V současné době až třetina rodin si nemůže dovolit poslat dítě na tábor, které se může těšit na tábor, jak chce. Bohužel finanční prostředky to zkrátka neumožňují.

Člověk by řekl, že velký zásah do financí jsou pro začátky školního roku, kdy se musí zaplatit nové školní pomůcky a sportovní kurzy či prvotní poplatky. Některý rodič by mohl namítnout, že náročný je zejména konec roku, protože se musí platit různé školní výlety nebo exkurze. Mnozí lidé s myslí, že když odbije poslední hodina povinné výuky, rodiče si mohou na dva měsíce oddechnout, ale opak je pravdou. Rodiče musí opět zkrouhnout svůj rodinný rozpočet, protože děti chtějí vyrazit na tábor, což je věc, která se jim běžně neodpírá.

Tábory jsou pro děti činnost, která k létu patří. Rodiče chtějí děti posílat na tábor, protože si najdou nové přátele, naučí se novým věcem a navíc se zlepší po fyzické stránce. Je velmi smutné, že třetina domácností si nemůže tábory dovolit, protože jsou pro ně příliš drahé.

Někteří posílají děti na tábor víckrát, někteří vůbec

Tábory jsou zkrátka něco, co k české kultuře neodmyslitelně patří. Stále jsou to aktivity, během kterých se nepoužívá žádná elektronika ani nic podobného. V nedávné době se však prováděly průzkumy, které se zajímaly o to, jestli na tábor vyrazí všechny české děti. Bohužel výsledky průzkumu nebyly nejlepší. Ukázalo se, že na letní tábor jedou jenom dvě třetiny českých dětí. Zbytek si bohužel nemůže tábor dovolit z finančních důvodů.

Je nutné poznamenat, že sice některé děti na tábor nepojedou vůbec, jiné však pojedou dokonce dvakrát či vícekrát.

Kolik stojí tábory?

Možná vás zajímá, jaká je aktuální cena táborů. V průměru se jedná o 2 700 korun, pokud počítáme i kapesné, tábory nás vyjdou na tři tisíce korun.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.