Zelené dluhopisy od Applu jsou už k dispozici

Společnost Apple zná v dnešní době každý. Kdo by ji taky neznal – její produkty máme dnes ve svých kapsách nebo na pracovních stolech. Každý rok nás tato společnost doslova šokuje novou podobou nového iPhonu, každý rok jsme překvapeni z nových krásných provedení MacBooku. Pokaždé nás společnost dokázala tak překvapit, jako žádná jiná předtím.

Aktuálně se však tato společnost poměrně topí v dluzích. Člověk by si řekl, že tak velká společnost se v dluzích nikdy topit nemůže – vždyť její telefony jsou k dostání za několik desítek korun. Ovšem je to firma jako každá jiná a pro svůj start nebo pro své inovace se muselo zajít do extrémů, tedy do půjček. Tuto situaci se však společnost snaží poměrně zachránit, a sice tak, že vydává dluhopisy.

Jedná se o největší korporátní emisi zelených dluhopisů

Už jednou se firma Apple rozhodla o největší korporátní emise zelených dluhopisů, kterou kdy kapitálový trh viděl. Letos to dělá kupodivu znovu. Letos tato firma vydala zelené dluhopisy konkrétně za jednu miliardu dolarů, což je přibližně pětadvacet miliard korun. Tyto zelené dluhopisy byly určeny na financování obnovitelných zdrojů energie.

Kdy se tyto dluhopisy dostaly na trh?

Načasování však je více než podezřelé. Apple se rozhodl dát na kapitálový trh tolik dluhopisů zrovna deset dní poté, co se nynější americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od pařížské klimatické dohody, díky které se zástupci dvě stě zemí zavázali snížit emise oxidu uhličitého. Toto rozhodnutí by mohlo pomoct snížit dopady na životní prostředí jako takové.

Tyto emise jsou pro Apple mnohem výhodnější, než například neustálé přesouvání svého kapitálu z okolních zemí. Při úrocích, které by se mohly pohybovat od jednoho do čtyř procent, by tato společnost zaplatila na daních zhruba pětatřicet procent. I proto je tedy tento krok mnohem výhodnější, než již zmiňované přesouvání kapitálu ze zahraničí.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.