Zemědělské produkty jako výnosná komodita  

Investice je ošemetná záležitost. Nestálá, vrtkavá, vysoká hra peněz, kombinace odvahy a prozíravosti. Existuje v tomto světě vůbec nějaká jistota? Ano. Jsou jí vybrané zemědělské plodiny, se kterými nemůžete skoro nikdy šlápnout vedle.  

Všude zdejší pšenice  

Mezi dvě stálice patří pšenice a kukuřice. První jmenovaná ale s velkým náskokem vede. Je to surovina, která živí téměř celý svět a mnohé země si na její produkci postavili ekonomiku. Jde především o Indii, Ukrajinu a některé africké země, kde není pěstování v plenkách nebo kvůli klimatickým podmínkám tabu. Investice se pohybují v nepředstavitelných částkách, kdy i drobná pár korun může přihrát velice zajímavý výnos zhodnocený v desítkách procent.  

Tím se může pochlubit jen málo komodit. Nehledě na to, že pšenice je stabilní a udržuje si hodnotu. Je téměř stoprocentní jistota, že o investované peníze nepřijdete. Jde totiž o základní surovinu, na které je závislá značná část světa. Její produkci neovlivnila ani pandemie a omezený obchod, částečně se na ní ale podílí válečný konflikt. V žádném případě ale nehrozí, že by se pšenice svou hodnotou propadla například jako kryptoměny, které jsou svým turbulentním životem proslulé.  

Pozor na detaily  

Jediná nástraha tkví v cykličnosti pšenice. Na rozdíl od ropy nebo zlata, které jsou v nabídce nonstop, je pšenice sezónní záležitost. Zatímco poptávka je konstantní a neklesá ani nestoupá (a pokud, tak jen mírně a v závislosti na vedlejších faktorech), množství a objem se během roku několikrát promění. Zásoby jsou ale ohromné, a ještě nikdy se nestalo, že by byl této suroviny nedostatek a odběratelské země musely shánět jiné alternativy.  

Pochopitelně jsou tu ale jiné problémy. Může přijít sucho nebo naopak deště a nepřízeň počasí výrazně zasáhne do úrody. Nebo ve světě panuje napětí a vývozní země se rozhodně upřednostnit vlastní zájmy a ven posílá jen přebytky. Občas se tak stane v případě Indie, která v případě dbá na to, aby tato základní potravina byla dostupná především pro tamní obyvatele.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.